Hjelpeinstanser og kirurgi

Kirurgi

Mange som er blitt kjønnslemlestet kan ha behov for ulike former for kirurgisk hjelp, og det er viktig at du som gjennom jobben din møter jenter eller kvinner som er blitt kjønnslemlestet, kjenner til tilbudet.

Mest vanlig i Norge er åpning av defibulasjon, men også fjerning av cyster er ganske vanlig. Siden 2004 har alle universitetssykehus og noen flere utviklet et spesielt tilbud om helsehjelp til kvinner med kjønnslemlestelse. Klikk her for mer informasjon om noen typer inngrep. For kontakt med de spesielle klinikkene, se oversikt og kontakt under. Ved noen sykehus kan kvinner henvende seg direkte uten henvisning, mens andre krever henvisning. 

Åpnende inngrep

For de som har vært utsatt for infibulasjon (type III), kan et åpnende inngrep løse mange plager og forebygge langsiktige komplikasjoner. Den berørte kan selv ta direkte kontakt med kvinneklinikken i sin helseregion, eller henvises av lege, helsesykepleier eller jordmor.

Åpnende inngrep gjøres normalt under lokalbedøvelse. En lett narkose kan anvendes hvis pasienten er redd eller det gjelder en mindreårig jente. Ved åpning vil kirurgen spalte hudseilet som dekker skjedeåpningen og urinrøret. Etterpå sys sårflatene sammen langs siden. Dersom det er mulig, åpnes også klitorisområdet, men det vil avhengig av de anatomiske muligheter. Sårflatene er som regel grodd etter ca. 14 dager. Det er tilrådelig å vente med samleie til 4-6 uker etter inngrepet. I kompliserte tilfeller med mye arrvev og store sårflater kan helingsprosessen vare lenger.

Fra et medisinsk synspunkt er det best at en kvinne åpnes før hun eventuelt blir gravid. Det nest beste er at hun åpnes i løpet av svangerskapet. Da kan den kirurgiske åpningen foregå i rolige omstendigheter og gjøres mer nøyaktig, og sårene kan gro før fødselen. Hvis hun er åpnet på forhånd er det enklere å overvåke fødselen, og det ligger bedre til rette for en normal vaginal fødsel.

Gravide kvinner med type III kjønnslemlestelse bør henvises til nærmeste kvinneklinikk for åpning og svangerskaps- og fødselsrådgivning.

Norsk lov forbyr å sy igjen en åpnet infibulasjon etter fødselen. I hjemlandet er det heller ikke vanlig for somaliske og eritreiske kvinner at infibulasjonen blir sydd sammen igjen etter en fødsel. Derimot er dette svært utbredt i Sudan.

Rekonstruksjon av klitoris

I 2004 utviklet en fransk urolog dr. Pierre Foldes en måte å reparere klitoris på, hvor nerver som er begravet under friskt vev blir hentet fram. Behandlingen tilbys ikke systematisk i Norge, men utføres på enkelte europeiske klinikker, blant annet i Belgia, Frankrike, Spania, Sveits, Sverige og Tyskland, og i noen afrikanske land, blant annet Burkina Faso. I Frankrike dekkes dette av det offentlige helsevesenet, i Sveits og Tyskland finansieres inngrep av frivillige organisasjoner.

Kontaktinformasjon til sykehus

BERGEN: Haukeland Universitetssykehus

Kontakt kvinneklinikken mellom kl.10-11.30 og 13.30-14.30, tlf. 55 97 42 36

 

DRAMMEN: Drammen sykehus

Kontakt kvinneklinikken, tlf. 32 80 32 56

 

KRISTIANSAND: Sørlandet sykehus

Kontakt kvinneklinikken mellom 09-15.00 mandag og onsdag, tlf. 38 07 40 62

eller 38 03 32 76

 

OSLO: Oslo Universitetssykehus Ullevål

Kontakt kvinneklinikken mellom kl.08.30 -12.00, tlf. 22 11 98 44

 

OSLO og AKERSHUS: Akershus Universitetssykehus

Kontakt kvinneklinikken, tlf. 67 96 05 00

 

STAVANGER: Stavanger Universitetssykehus

Kontakt kvinneklinikken, tlf. 51 51 93 85

 

TROMSØ: Universitetssykehuset i Nord-Norge

Kontakt kvinneklinikken, tlf. 77 62 64 50

 

TRONDHEIM: St. Olavs Hospital

Kontakt kvinneklinikken, tlf. 72 57 47 19

Hjelpeinstanser og kirurgi